Wednesday 3 September 2014

ROTI PURI

Assalamualaikum semua... hari ni Juren nak bagi resepi ROTI PURI. Resepi ni sgt ringkas dan cepat penyediaannya. Sewaktu membancuh Juren guna mixer tapi seandainya tiada mixer boleh juga uli tangan sebab adunannya pun tak banyak. 

Bila mengimbau semula zaman kecil-kecil dulu, roti puri ni lah yang mak dan abah Juren buat untuk kami buat minum petang. Tambah pula dicicah dengan kuah kari. Makan panas- panas...pergh...terasa.... bagi yang gemarkan pedas boleh juga dimakan dengan sambal tumis ikan bilis. Aduhaiiii.... jom lah kita jenguk resepi nya ye...






Roti Puri

Bahan2:

2 cwn tepung gandum
2 sudu makan minyak
½ sudu makan gula pasir
Secubit garam
Air suam dicampur 1 sudu susu pekat (lebih kurang secawan)

Cara
1.       Satukan tepung gandum, minyak, gula pasir dan garam. Gaul ratakan.
2.       Masuk air susu suam sedikit demi sedikit.  Uli hingga doh licin dan tak melekit di tangan.
3.       Bulat-bulatkan doh dan gelek atas papan penggelek.
4.       Goreng doh dengan api yang panas sehingga kekuningan.
5.       Sedia dihidang dan lebih sedap bersama kuah kari.

Resepi ni menghasilkan lebih kurang 22 keping kalau buat comel-comel.



Selamat mencuba ya. Maaf ya jika ade kekurangan .



0 comments:

Post a Comment