Assalamualaikum semua... hari ni Juren nak bagi resepi ROTI PURI. Resepi ni sgt ringkas dan cepat penyediaannya. Sewaktu membancuh Juren guna mixer tapi seandainya tiada mixer boleh juga uli tangan sebab adunannya pun tak banyak.
Bila mengimbau semula zaman kecil-kecil dulu, roti puri ni lah yang mak dan abah Juren buat untuk kami buat minum petang. Tambah pula dicicah dengan kuah kari. Makan panas- panas...pergh...terasa.... bagi yang gemarkan pedas boleh juga dimakan dengan sambal tumis ikan bilis. Aduhaiiii.... jom lah kita jenguk resepi nya ye...
Roti Puri
Bahan2:
2 cwn tepung gandum
2 sudu makan minyak
½ sudu makan gula pasir
Secubit garam
Air suam dicampur 1 sudu susu pekat (lebih kurang secawan)
Cara
1. Satukan
tepung gandum, minyak, gula pasir dan garam. Gaul ratakan.
2. Masuk
air susu suam sedikit demi sedikit. Uli
hingga doh licin dan tak melekit di tangan.
3. Bulat-bulatkan
doh dan gelek atas papan penggelek.
4. Goreng
doh dengan api yang panas sehingga kekuningan.
5. Sedia
dihidang dan lebih sedap bersama kuah kari.
Resepi
ni menghasilkan lebih kurang 22 keping kalau buat comel-comel.
Selamat mencuba ya. Maaf ya jika ade kekurangan .
Selamat mencuba ya. Maaf ya jika ade kekurangan .
0 comments:
Post a Comment